Nederlandse Quinoa

Sinds 2016 telen wij Nederlandse quinoa. Wij zijn begonnen met de teelt van quinoa, omdat wij vinden dat quinoa niet helemaal uit Zuid Amerika hoeft te komen, maar ook gewoon in Nederland moet kunnen groeien.

Boerderij waar de Nederlandse quinoa groeit

Waar groeit jullie Nederlandse quinoa dan precies?

Toon en Janna de Geus, broer en zus. Wij telen sinds 2016 quinoa op onze boerderij in de Hoeksche Waard. Dit telen gebeurt op onze boerderij in Mookhoek. We vertellen je graag meer over de teelt van de quinoa (hier is Toon super goed in), maar ook wat voor lekkere recepten je met quinoa allemaal kunt maken (hier is Janna dan weer heel goed in) en onze boerderij.

Hoe groeit jullie Nederlandse quinoa?

De teelt van onze Nederlandse quinoa start eigenlijk direct na de oogst van het vorige gewas. In het voorjaar maken we de grond fijn en zaaien we de quinoa.

Zo groeit onze quinoa uit Nederland
Duurzame quinoa wordt geschoffeld

Hoe bestrijden jullie het onkruid?

Om ervoor te zorgen dat alleen de quinoa wordt geoogst wordt er in de quinoa geschoffeld. Dit houdt in dat alle planten die niet tussen de quinoa horen te groeien worden afsneden. Dat doen we aan het begin van het seizoen met de trekker en een schoffelbalk. Wordt de quinoa te hoog? Dan lopen we er doorheen met de schrepel. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van de quinoa, er wordt dus niet in onze quinoa gespoten. Dit draagt bij aan de teelt om onze quinoa zo duurzaam mogelijk te telen.

Hoe groeit jullie Nederlandse quinoa?

Wordt de quinoa te hoog? Dan lopen we er doorheen met de schrepel.

En om te zorgen dat wij mooie quinoa hebben lopen wij meerdere malen langs de quinoa om handmatig het onkruid te verwijderen.

IMG_20200713_213519_491
Combinen en oogsten van Nederlandse quinoa

Lokaal geteeld

Onze quinoa komt gewoon uit Nederland, uit de Hoeksche Waard. Wij vonden het namelijk niet meer nodig dat quinoa helemaal uit Zuid Amerika komt. Dat scheelt een hele hoop kilometers én CO2.